Kiona Malinka leert ons thee drinken

(C) Kiona Malinka

Thee drinken is voor mij als koffie drinken voor een gemiddelde Nederlander. Van koffie wordt ik alleen blij als de koffiebonen goed gebrand zijn, de druk en de temperatuur van het water goed zijn. Zeker omdat ik zo weinig koffie drink, vind ik het zonde om dan zomaar een koffietje uit een automaat te drinken. Thee drink ik de hele dag door.

Thee heeft iets magisch. Afhankelijk van de theesoort, de bereidingswijze en hoe het geserveerd is kan thee heel sereen, smaakvol en subtiel zijn. Nee, voor mij liever geen ‘Pickwick’ thee. ‘Pickwick’ thee maakt mijn mond vaak erg droog en dorstig. Thee is juist heel dorstlessend en verfrissend.

Azië kent een rijke theehistorie en het is fascinerend om mee te maken hoe men in traditionele theehuizen met thee omgaat. Hier wordt niet alleen een zakje thee gedoopt in heet water. Met veel respect bereidt men de thee. Dat kan afhankelijk van theesoort met aardewerk, porselein, gietijzer of glazen servies en allerlei toebehoren gebeuren. Thee wordt afgewogen en afhankelijk van theesoort gebruikt men verschillende temperaturen water om de thee te bereiden. Alles om de smaak volledig tot zijn recht te laten komen. Een Koreaanse kamergenootje vertelde mij eens dat haar moeder jaren en jaren gestudeerd heeft om thee te kunnen zetten. Zoiets kunnen wij hier in Nederland niet voorstellen.

Des te blijer was ik om Kiona Malinka te leren kennen en haar te mogen interviewen. Zij heeft een passie voor thee (en koffie) en weet als geen ander dat thee niet zo maar thee is. Elke oogst kan een andere smaak en beleving opleveren. Het is dan ook zo mooi om te horen hoe haar visie over thee langzaam maar zeker Nederland (en omringende landen) veroverd. Thee mag dan een huishoudproduct zijn. Het is misschien door zijn simpliciteit heel complex. En uiteindelijk zegt Kiona heel terecht gaat het om een ‘echt lekker kopje thee’.

Wil je het volledige interview lezen? Klik hier.

Dat thee iets universeels is blijkt in de taal. Met simpelweg twee uitspraken kun je overal ter wereld thee bestellen. Ons Nederlandse woord thee, het Engelse tea, het Duitse tee klinken allemaal als hoe men in Fujian (een van de belangrijkste thee provincies in China) uitspreekt, namelijk als tê. De Russen, Japanners en Fransen benoemen thee zoals in het Mandarijn Chinees, ofwel chá. Het karakter voor thee is echter voor hetzelfde, 茶.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>