De lekkerste Japanse Miso Ramen

Japanse Miso Ramen

Aziaten zijn er groot mee geworden, noedelsoep. Zelf ben ik er dol op. Het is gemakkelijk, snel op tafel te zetten en ook nog eens gezond en voedzaam! Thuis eet ik het soms als ontbijt, soms als lunch en vaak zelfs in de avond. Even kijken wat ik nog in huis heb en in 15 minuten heb ik een soepje op tafel.

Afgelopen oktober – november was ik op reis door Japan, en ook dan of misschien juist dan was ik heel blij om zo nu en dan een simpel noedelsoepje te eten. Het mooie aan Azië is dat je op elke hoek wel een noedeleettentje kunt vinden en je voor weinig geld goed kunt eten.

Japan kent vele verschillende noedels als Udon, Soba en Ramen, hiervan is ramen een van de populairste. Inmiddels is ramen ook een benaming voor een noedelsoep geworden al worden er soms andere noedels voor gebruikt. In feite zijn ramen simpele Chinese mie gemaakt van tarwe, meel, loogwater een beetje zout en soms eieren, het is de bouillon en de garnering die het gerecht maken.

Bij populaire ramen bars staan mensen in de rij om een kommetje voedzame soep te mogen eten. Ramen is inmiddels zo geliefd dat het Japanse ramen eettentje Tsuta eind 2015 hun eerste Michelinster heeft ontvangen. Niet gek, voor een klein eettentje met 9 zitplekken en een soepje voor nog geen €10.

Gelukkig hoef je niet naar Tokyo af te reizen voor een goede ramen noedelsoep. Je kunt het simpel zelf maken. Het belangrijkste aan ramen is de soep. In Japan wordt ramen op 3 manieren geserveerd, in een soep gemaakt van sojasaus, van miso of van zout. Heb je eenmaal de basis dan kun je volop variëren. Met verschillende kleine gerechten kun je je soep garneren.

Vandaag laten we zien hoe je zelf een lekkere ramen noedelsoep kunt maken op basis van miso. In de volgende video zie je hoe je speciale ramen eieren kunt maken, en hoe je dit garneert.

Japanse Miso Ramen

Basis miso ramen soep

voor 2 personen

Wat heb je nodig?

 • 2 teentjes knoflook
 • 3 cm gember
 • 1 sjalotje
 • 1 eetlepel gemalen sesamzaadjes
 • 1 eetlepel sesamolie
 • 1 theelepel sambal
 • 3 eetlepels miso
 • 1 eetlepel (palm)suiker
 • 2 eetlepel sake
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 liter kippenbouillon (gemaakt van 1 bouillonblokje op 1 liter)
 • ¼ theelepel witte peper
 • 2 porties ramen noedels

Hoe maak je het?

Snijd de knoflook, gember en sjalot zeer fijn. Vermaal de sesamzaadjes. Verhit in een middelgrote pan de sesamolie en zet de knoflook gember en sjalot aan tot de aroma’s naar boven komen. Voeg wat sambal en de miso toe en bak aan. Voeg dan de suiker, sesamzaadjes toe. Voeg dan de kippenbouillon, sake, sojasaus toe en een beetje witte peper. Breng de soep aan de kook en laat deze pruttelen.

Bereidt onder tussen de verschillende garneringen voor. Zodra je met de garneringen klaar bent, kun je de noedels bereiden. Kook de ramen noedels ongeveer 1 minuut korter dan wat op het pakje staat. Proef of de ramen beetgaar is. Zo ja haal de ramen noedels uit de pan en in een kom. Voeg tot slot de garneringen en de bouillon toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>