Fortuinlijke dumplings voor het jaar van de Aap!

Dumpling

het vuur aapjaar

Zo.. morgen, 8 februari, is het Chinees Nieuwjaar. De belangrijkste dag van het jaar, ten minste voor Chinezen. In China vind

De jaarwisseling en de festiviteiten hierom heen is het belangrijkste feest van het jaar. Bepaald soort eten speelt hierbij een belangrijke rol.
Om het jaar goed en gunstig te beginnen kent China eeuwenoude tradities. Een daarvan is het eten van dumplings. De vorm van een dumpling doet denken aan de oude Chinese goudklompjes. Men gelooft dat hoe meer je ervan eet, des te meer fortuin het nieuwe jaar je brengt. Geen slecht excuus dus om van je dumplings te genieten.

Dumplings zijn een soort pasteitjes die gevuld met een hartige vulling in de vorm van een halve maan, of ook wel een goudklompje. In de Koreaanse keuken worden dumplings ‘mandu’ genoemd en in de Japanse keuken ‘gyoza’. Met de vulling kun je eindeloos variëren.

Een meer traditioneel recept is met varkensgehakt en wat groente. Onderstaande video laat zien hoe je dumplings maakt.

Traditionele dumplings (jiaozi)

IMG_2178

 

Voor 60 dumplings

Wat heb je nodig?

Voor de vulling:

 • 300 gr bladgroente als selderij, paksoi, chinese kool of spinazie
 • 300 gr varkensgehakt (mag ook half-om-half zijn)
 • 60 ml Chinese kookwijn (Shaoxing wine, te koop bij de toko)
 • 40 ml zonnebloemolie
 • 1 el sesamolie
 • 2 el sojasaus
 • witte peper

Plus:

 • 50 ml water
 • 2 pakjes dumpling velletjes (60 velletjes, te koop bij de toko)

Voor een dumplingsaus:

 • 2 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • optioneel: kleine beetje gesneden rode pepertjes

Hoe maak je het?
Zorg dat je dumpling velletjes ontdooid zijn. Was en snijd de groente zeer fijn. Voeg de groente toe aan een grote kom. Voeg hieraan het gehakt en alle overige ingrediënten toe aan de kom. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.

IMG_1050IMG_1051IMG_1052IMG_1054IMG_1074Pak een dumpling velletje en plaats deze in je hand. Voeg een theelepel vulling in het midden van je dumpling vel. Maak de zijkanten van het velletje een beetje nat met water. Vouw de zijkanten naar elkaar toe zodat je een soort halve maan hebt. Vouw dan het midden in een plooi en doe dat ook voor beide zijkanten. Knijp de flapjes stevig vast. Herhaal deze stappen totdat alle vulling en velletjes op zijn.

IMG_1061Om de dumplings te pakken heb je een grote koekenpan nodig. Voeg daar een eetlepel olie aan toe en verhit. Als de pan goed heet is kun je de dumplings toevoegen. Draai dan het vuur naar een middelhoog vuur. Bak de dumplings 2-3 minuten totdat de onderzijde goudbruin is.(een kopje) water toe aan de pan en zet een deksel op de koekenpan. Als het water verdampt is, zijn je dumplings gaar.

Maak onder tussen een sausje van sojasaus, rode wijnazijn en als je van pittig houdt een klein beetje rode peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>