Vietnamees ingemaakte tafelzuur – Wortel rettich salade

Wortel rettich salade
Atjar tjampoer. Om de zoveel tijd werd in ons restaurant een grote plastic ton met atjar tjampoer gemaakt. Mijn vader maakte sowieso graag alles zelf. In de jaren 80-90 waren er nog niet zoveel toko’s, iets als halffabricaten of kant-en-klare producten. Zo gebeurde het dat ik als kind in de middag een doos van 300 verse eieren mocht breken. Nu koop je eerder een flacon of emmer met geklutste eieren.

Het maken van een tafelzuur lijkt op het maken van een Atjar Tjampoer. Met een paar verschillende milde groentes, wat natuurazijn en suiker heb je zo je eigen tafelzuur.

Tip: gebruik een juliennesnijder voor het snijden van je groentes.

Voor het creëren van een hemels broodje Bánh mì is naast het broodje en het vlees ook de groenten van belang. Natuurlijk kun je wat worteltjes raspen en die toevoegen, maar door een tafelzuurtje te maken krijg je een ware smaakexplosie. De pittige, kruidige smaak van het vlees combineert heerlijk geweldig met een zoetzuur wortel rettich salade. Rettich is een ondergeschoven groente. Het ziet er uit als een grote witte wortel, maar je kunt er heel goed mee variëren. Hier wordt het vaak in rauw in salades verwerkt, maar je kunt juist met rettich heerlijke soepen of stoofgerechten ermee maken. (later meer).

Onderstaand recept is voor een basis tafelzuur. Door toevoegingen van andere kruiden of specerijen kun je het recept naar eigen smaak gebruiken voor andere groentes.

Vietnamese wortel rettich salade

Bijgerecht, 4-6 personen

Wat heb je nodig?

 • 500 gr (1 a 2 grote) winterpeen, geschild en julienne gesneden
 • 400 gr rettich, geschild en julienne gesneden
 • 1 eetlepel zout
 • 2 eetlepels suiker + ½ kopje suiker voor het inmaken
 • 1½ kopje witte natuurazijn
 • 1 kopje warm water
 • 1 grote kom
 • 1 grote weckpot

Hoe bereidt je het?

 1. Zorg er voor dat je winterpeen en rettich in julienne gesneden is en snij de slierten allemaal even groot (5 cm lang ongeveer).
 2. Meng de groentes in een grote kom en voeg de eetlepel zout en eetlepels suiker toe. Kneed het geheel een kleine 5 minuten. Het zout onttrekt het vocht uit de groentes. De groentes worden zachter en verliezen volume. Je zult bijna een derde van de totale volume verliezen. Bui
 3. Spoel de groentes onder de kraan met een vergiet. Je kunt ze nu direct eten of inmaken in een weckpot.

Voor het inmaken:

 1. Voeg aan het warme water de rest van de suiker toe. Laat het een beetje oplossen. Voeg hierna de natuurazijn toe. Doe de groentes in een grote weckpot en voeg het mengsel van water, suiker en azijn toe aan het groentes, totdat alle groentes onder staan. Laat dit minimaal 1 uur intrekken.

Wat te doen met de left-overs?

 • In een weckpot blijven de groentes zeker 4 weken heerlijk (daarna kun je ze nog steeds eten, alleen is de smaak wat vlakker)
 • Lekker voor op de Bánh mì of een gewone met wat ham
 • Lekker als onderdeel van een rijsttafel
 • Lekker onderdeel van een oosterse salade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>